reserve pallet

Voor mijn transformatie heb ik gekozen voor een (houten) pallet, dit is een transporteenheid / transportmiddel wat gebruikt wordt voor het opslaan en transporten van goederen.

De pallet is ontstaan door de Amerikaan Lester M. Sears die in 1919 het prototype van de heftruck had uitgevonden waardoor meneer Hallowell het ontwerp van de pallet hierbij kon verzinnen.

De pallet wordt ook erg veel gebruikt bij meubelmakers hierdoor ben ik op het idee gekomen om van dit grove product een comfortabel meubel te maken.


Hierbij een aantal schetsen van mijn ontwerpen gebaseerd op de pallet.

Bij deze schets heb ik zoveel mogelijk ontwerpen in 1 pallet proberen te krijgen.

Bij deze schets heb ik van de hoek van een pallet door verschillende technieken toe te passen zoals: inkorten, draaien, verschalen en toevoegen een lamp gecreëerd.

Bij deze schets heb ik van de pallet een comfortabele zitting gemaakt door de planken op te delen en deze te bevestigen op “touw” waardoor er rek komt in de zitting.

ik ben bij deze schets verder gegaan op het vorige ontwerpen, ik probeer hierbij de pallet van de grond te halen zodat t wat luchtiger en zweveriger toont. Ik probeer de pallet niet te hoog van de grond te halen want dan verdwijnt het zweverige.


Hierbij een aantal modellen die ik heb gemaakt van o.a. de lamp en de veerende zitting, ik heb ook een aantal frames gemaakt voor onder de pallet om te zien hoe dat staat.


Ik heb voor het examen onderdeel met verschillende soorten touwen de verende zitting getest. Mijn doel was om de beste touwsoort te vinden voor de zitting die moest voldoen aan de eisen: verend, stabiel, goed te bevestigen en mag niet slap worden na gebruik. Zoals op de laatste foto is te zien is er maar 1 soort touw wat goed terug veert dat is de “waslijn” de andere touw soorten verloren hun sterkte / veerkracht waardoor ze minder geschikt zijn.